Vad har Shakespeare att säga på temat generationsskifte? Mycket visar det sig! När vi samlades för ett seminarium med både äldre och yngre generation tillsammans i ICAs Next Generation nu i veckan var Shakespeares klassiker Henry V en av hörnstenarna. En berättelse om 1400-talets England. Om en ung kronprins som går från ointresse för kronan, via en rad rädslor, till att ta emot kronan på sitt huvud och axla både makten och ansvaret. Det blev spännande samtal om vad som krävs för att kliva in i en ledarroll, om värderingar och livsval. Och om hur en ”kröningsceremoni” skulle kunna se ut i ett generationsskifte! Fredrik Matsson från Ordrum guidade oss genom berättelsen.

Jag har inte så tydligt tänkt på det tidigare, men familjeföretag är ett ganska vanligt tema i böcker, på scen och på film och TV. Henry V finns filmatiserad, bland annat som ”The Hollow Crown”.  Ett svenskt exempel är SVT:s prisbelönta ”Vår tid är nu” – en lysande tankeväckare för alla som driver företag tillsammans med syskon!

Kanske är ni flera i familjen och företaget som följer ”Vår tid är nu”? Sätt igång samtalet! Vad känner ni igen? Vilka tankar och känslor väcks?